Nyheter

Elkablar och elförbrukning i hamnen

Skrivet av webmaster on oktober 23, 2018

Under vintersäsongen får endast batteriladdare och handverktyg kopplas in på elnätet i hamnen. Batteriladdarna kopplas in under ett par dagar tills batterierna är fulladdade och kopplas därefter ur. Laddar du upp batterierna nu (slutet av oktober) så kan proceduren upprepas efter nyår och därefter till våren.

För många (otillåtna) förbrukare gör att automatsäkringen löser ut och alla båtar på samma central bli strömlösa. Vet du att du har för mycket inkopplat så koppla ur, annars kommer någon annan göra det åt dig.

Du måste också ha en godkänd kabel i hamnen och på bryggorna. Kabelbeteckningen på en godkänd utomhuskabel är H07RN-F eller bättre.  Kablar som uppenbarligen inte uppfyller kraven kommer att kopplas ur och tas bort utan att båtägaren meddelas.

Under en av upptagningar hittades nedanstående kabel på bryggan. Två hanar på samma kabel och den ena var inkopplad i en av centralerna. En så här kabel or olaglig, livsfarlig och kan orsaka dödsfall. Båtägaren har fått sig en skarp tillrättavisning.

elkabel (2).jpg