Nyheter

Klubbmästare Wicke har lämnat oss

Skrivet av webmaster on september 29, 2016

Wicke_Bjorkegren.jpg

I slutet av augusti nåddes vi av budet att vår klubbmästare Wicke Björkegren avlidit efter en tids sjukdom.

Wicke föddes och växte upp i Hagalund, Solna, men flyttade så småningom in till Stockholm och senare till Mariefred. På 60-talet hann familjen Björkegren bo i Åkers Styckebruk för att 1972 flytta till Stenhamra. 1987 gick flyttlasset till Dannemoragatan, Norrtull och därefter tillbaka till Solna igen - cirkeln var sluten.

Båtlivet, kärleken till segling och havet har Wicke alltid haft. Han började sin nautiska karriär redan i tonåren genom att mönstra på flottans skolfartyg Falken. Värnplikten gjordes på en av flottans torpedbåtar.

I slutet av 60- och i början av 70-talet hyrde familjen några motorbåtar. Därefter har det varit segling för hela slanten. I början hyrde man Havsfidra och Olsson 22. 1978 gick man in som delägare i en Murena. Båten köptes loss 1980 och ligger sedan dess förtöjd i Törnbyviken. Idag ägs båten av Wickes son Peter.

Till BK Färingarna kom Wicke 1975 och blev antagligen klubbmästare och styrelseledamot några år senare. Vi har inte lyckats få fram exakt år men alla tillfrågade är ense om att det är ”minst 30-35 år, antagligen mer”. Wicke var också engagerad i jollesektionen under en period.

Som klubbmästare såg Wicke till att vi fick förtäring på arbetsdagarna, SOS efter vårmötet och fika på årsmötena. Wicke såg också till att de som skötte hamnkafé fann sig till rätta. Sist men inte minst höll han i några av klubbens jubileum.

Nu när Wicke inte längre finns bland oss minns vi honom med värme. Han var en god klubbkamrat, lojal, alltid vänlig och beredd att dra sitt strå till stacken.

För att hylla Wicke har styrelsen för BKF beslutat att klubben håller i hamnkafét under höstens första torrsättning (1-2/10). Intäkterna kommer oavkortat att skänkas till Sjöräddningssällskapet till minne av Wicke.

Våra tankar går till Wickes närmaste. Han lämnar efter sig hustru, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

För BK Färingarna,
Staffan Bengtsson