Nyheter

Nya stölder på hamnplan och i båtar

Skrivet av webmaster on maj 28, 2018

I söndags morse var det inbrott i en bil på hamnplan. Man stal verktyg som sedan (antagligen) användes för skruva bort och stjäla en motorhuv från en bil som stod parkerad på området. Stölderna ägde gissningsvis rum någon gång efter det att vakterna gått hem och fram till 0800 då det brukar komma ned folk till hamnen. 

Det har också varit påhälsningar i minst en båt. Inbrottet upptäcktes på söndagskvällen av en båtgranne. Dessbättre var stölderna mindre eftersom ägaren tagit med sig elektronik och annat värdefullt hem.

Stölderna i hamnen har under de senaste åren varit återkommande. För att minska stölderna måste vi tillsammans göra båtar och därmed hela båtklubben oattraktiv för tjyvar. Nednastående text skickades ut med BKF-nytt i januari men väldigt få verkar ha läst och tagit den till sig. Vänligen läs igen och gör det som passar för din båt. Har du en båt med utombordare så bör du börja med att ta hem kåpan och täcka på annat sätt.

 

Gör din båt och därmed BKF oattraktiv för tjuvar

Nedanstående kommer från Hans Kempe. Hasse har varit medlem i BKF i många år och jobbat som polis ännu längre. Hans erfarenhet av brottsförebyggande åtgärder är stor. När det gäller utombordsmotorer anmodar Hasse följande:

Båt i vatten:

• Ta av motorkåpan och täck på annat sätt, motorer utan kåpa går inte att sälja vidare. Handlare blir misstänksamma om någon vill köpa en ny motorkåpa.

Båt på land:

• Ta av motorkåpan och täck på annat sätt, motorer utan kåpa går inte att sälja vidare

• Montera bort propellern

• Om möjligt, ta med hela motorn hem.

Har du en båt med drev bör du:

• Montera av propellern

• Montera av drevet

• Lås fast drevet med klass 3 kätting/lås om du låter det sitta kvar på båten.

Rent allmänt bör man också titta till sin båt med jämna mellanrum. De motorer och växelhus som stals från hamnplan hade tjuvarna, med största sannolikhet, skruvat loss innan de kom och hämtade. Man hittade också drev och motorer som något varit på men inte fått med sig.

Om alla vidtar brottsförebyggande åtgärder på båtarna blir hela båtklubben oattraktiv för tjuvar!